Limahof

Posted by My-Blush in Geen categorie, Kersenbloesem, Kweker, Limahof, Prunus, Uncategorized | 0 comments

Op bezoek bij Limahof

‘Wilt gij nog een tasje koffie?’
Ontzettend gastvrij werd ik na een enerverende twee uur durende autorit ontvangen door, wat al snel zou blijken, vreselijk warme mensen met een gezonde dosis humor op zak. Ik was op bezoek bij Limahof in het pittoreske Hoesselt, waar men nog het voorrecht heeft uitzicht te hebben op zo’n 25 kilometer open groene vlaktes. Tijdens de rit waande ik mij al in een schilderachtige film met de prachtige kastelen en de authentieke dorpjes en huisjes langs het water. Dit beeld zou later de dag compleet zijn.
Aan de keukentafel bij Luc, vrouw en dochter, en al wandelend door en langs de mooiste bloesems, was het deze dag dat ik getrakteerd werd op een bijzonder inspirerend verhaal van een ontzettend fascinerende man. Luc begon ooit met een half hectare grond en aardbeienteelt. Na een aantal bezoeken aan verschillende Oostbloklanden, waar hij tevens zelf de bomen nog schudde in die tijd, vond hij zijn verdere inspiratie. De aardbeien werden ingeruild voor de peren- en kersenbloesems en zijn halve hectare breidde zich langzaam uit tot zijn 50 a 60 hectare grote ‘imperium’.
‘Ik ben altijd op zoek naar vernieuwing. Ik doe iets volledig of helemaal niet. Niets ertussen in’, hoor ik Luc lachend, doch ietwat bescheiden zeggen.
Deze prachtige genen heeft zijn dochter geërfd. Het is zij die zich bezighoudt met ‘uitprobeerseltjes’.
En dat werpt zijn vruchten af. De familie Scheerlincks zijn de enige kwekers die een compleet nieuw soort Prunus heeft dat dubbele trossen per tak heeft. Oog voor detail! Ook de bescheidenheid zag ik terug bij deze hardwerkende dochter, toen zij mij haar gedraaide stam liet zien van de perenbloesem.
Wat een kwaliteit, wat een vakwerk! Ik voelde mij werkelijk waar bevoorrecht deze sierlijke en wonderbaarlijke natuurvorm te mogen aanschouwen wat begint als een nietig takje. Als je hier voor open staat, en durft te staan, laten deze mensen je simpelweg zien hoe mooi de natuur en het leven eigenlijk is. Hoe mooi het is om passie te hebben met iets.
Op de vraag hoe dit nieuwe natuurwonder tot stand komt, verschijnt er een geheimzinnig lachje op de gezichten van de familieleden.
‘Dat is ons geheim’. En terecht!
Ik ben allang blij dat er mensen zoals de familie Scheerlincks bestaan die met zoveel liefde en passie een stukje natuur creëren. Ik geloof er dan ook heilig in dat deze liefde, passie, kwaliteit en innovativiteit het geheim is dat zij als enige al twintig jaar bestaan als fruitboom kwekers.
Uniek op ieder front. Zo zou ik hen graag willen beschrijven.
Na een uitgebreide rondleiding langs de meest geavanceerde landbouwwerktuigen is het tijd om afscheid te nemen. De Prunus wordt met voorzichtig beleid ingeladen. Met de laatste krat in mijn handen hoor ik Luc zeggen; ‘Die is voor ons, die vinden wij niet goed genoeg’.
Eerlijkheid, betrouwbaarheid en met hoge kwaliteitseisen hebben zij een bijzonder goed oog voor detail. Prachtig om te zien en te ervaren.

De gehele rit terug was ik nog vol van mijn Belgische middag en alle wonderen die daarin de revue zijn gepasseerd.
Bedankt voor de leuke dag Familie Scheerlincks, bedankt voor de boeiende en inspirerende verhalen.
Wellicht koop ik mijn eigen aardbeienplantje. Wie weet.
Alle wonderen beginnen tenslotte klein

Tags: , ,

Comments are closed.